RiinaLansi

Tarvitsemme järkeä maahanmuuttoon!

Yle uutisoi lauantaina Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta, jonka mukaan 47 prosenttia suomalaisista pitää itseään maahanmuuttomyönteisenä. Kielteisesti maahanmuuttoon suhtautuu 41 prosenttia, joten kansa on pahasti jakautunut. Tähän on syynä epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka.

Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Meillä ei ole mitään muuta keinoa ratkaista huoltosuhdettamme eli sitä, että yhä suurempi osa kansasta eläköityy työikäisten joukon jatkuvasti kutistuessa. Työperäistä maahanmuuttoa tai ulkomaisten opiskelua korkeakouluissamme ei ole syytä rajoittaa. Päinvastoin, esteitä maahantulon tieltä pitää vähentää mahdollisimman paljon.

Suhtautuminen maahanmuuttoon on vinoutunut spektrin molemmissa päissä. Äärioikealla suhtautuminen on joko täysin rasistista tai ainakin suvaitsematonta. Tällaiseen suhtautumiseen meillä ei ole ihmisinä varaa. Äärivasemmalla suhtautumista haittaa realismin puute ja jonkinlainen omituinen ideologinen harha. Siihen meillä ei ole veronmaksajina varaa.

Suomi on maa, jossa eläminen ihmisarvoisesti vaatii aika paljon. Katon pään päällä, koulutuksen ja työn, jolla itsensä ja perheensä voi elättää. Aika usein se käytännössä vaatii myös suomen kielen osaamisen.

Maahanmuuton kannalta tämä tarkoittaa, että meidän on pystyttävä tarjoamaan tulijoille täysin samat mahdollisuudet kuin itsellemme. Meille ei voi riittää se, että maahanmuuttaja istuu kaiket päivät kahviloissa tuottamatta mitään. Itse asiassa ihmisen ”pelastaminen” tänne joutilaisuuteen on mitä rasistisin ajatus, koska uskon että maahanmuuttaja haluaa elämältään täsmälleen samaa kuin mekin: tuntea itsensä tärkeäksi, tuntea olevansa oikeassa paikassa ja nauttia turvallisesta olemisesta läheistensä ja ystäviensä parissa.

Tarjoamalla mahdollisuudet hyvään elämään, kouluttautumiseen ja työhön, voimme mielestäni esittää myös vaatimuksia tulijoille. Meillä on tärkeitä arvoja, joita tänne tulevan pitää kunnioittaa. Sellaisia ovat rehellisyys, ihmisten arvostaminen, tasa-arvo ja työn kunnioitus. Niitä me voimme myös tulijoilta vaatia.

Yksi keskeisistä arvoistamme on tasapuolisuus ja toisten kunnioittaminen. Monien maahanmuuttajien kohdalla tämä tarkoittaa ennen kaikkea tyttöjen ja naisen aseman korostamista. Se voi tarkoittaa pakkoa luopua vanhan kotimaan näkemyksistä, mutta mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Tärkeä osa kotoutumisprosessia olisikin pystyä selvittämään, onko tulijalla valmiuksia tähän.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Risto Huovinen

Nythän uusisoitiin, että virolaiset duunaritkin lähtevät lätkimään Suomesta. Syynä tähän lienee se, että Virossa 1300 euron kuukausipalkan ostovoima on paljon parempi, kuin Suomessa yli puolet suuremman palkan.

Kehitysmaalaiset tuskin Suomen huoltosuhdetta parantavat, kun jopa SDP:n Eero Heinäluoma on sanonut, että tänne tulleista vain kolmasosa oppii työllistymiseen riittävän kielitaidon.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Maahanmuuton kannalta tämä tarkoittaa, että meidän on pystyttävä tarjoamaan tulijoille täysin samat mahdollisuudet kuin itsellemme.” Mitä etuja ja mahdollisuuksia vaille ovat jääneet esimerkiksi jo kolmannes vuosisadan maahan rantautuneet Afrikan sarvelaiset joiden työttömyysaste hipoo sataa prosenttia. Käsittääkseni heille on tarjottu parempia mahdollisuuksia kuin samassa asemassa oleville suomalaisille. Väestö ikääntyy ja eläköityy, entä sitten? Emmekö me tähän ole pyrkineet, jos tästä kehityksestä pitäisi jotain tahoa syyttää, eikö se olisi nimenomaan hyvinvointivaltio. Työperäistä maahanmuuttoa tapahtuu, jos maalla on tarjota jotain josta maahanmuuttaja hyötyy, humanitaarinen maahanmuutto lisääntyy, koska me tarjoamme heille etuja joiden luomiseen he eivät ole osallistuneet, tai tule osallistumaan. Työperäiseen maahanmuuttoonkin on pesiytynyt epäterveitä ilmiöitä, heille teetetään töitä pienemällä palkalla, mutta se kannatta, koska kotiin saadaan suomalaisen sosiaalitukien edut.

Toimituksen poiminnat