RiinaLansi

Miksi lähden ehdokkaaksi?

Huhtikuun 14. päivä Suomessa valitaan taas ylin valtaa käyttävä elin, kun maassa järjestetään eduskuntavaalit. Neljä vuotta sitten mukana oli kaikkiaan 2146 ehdokasta, joiden joukosta 200 edustajaa valittiin valtiopäiville. Yksittäisen ehdokkaan todennäköisyys läpimenoon on siis alle 10 prosenttia. Tosiasiassa prosentti on selvästi alhaisempi, mikä johtuu jo vaalitavastamme.

Kun itseäni pyydettiin ehdokkaaksi, jouduin tarkasti miettimään asiaa. Aiemmin olen ollut ehdolla kunnallisvaaleissa, joten tiedän millaista työmäärää ehdokkuus tarkoittaa. Vailla minkäänlaisia takeita mistään tuloksesta.

Jos ei ole julkkis, urheilija tai ennestään tunnettu poliitikko, mihin voi vedota? Millä keinoin voittaa puolelleen jokaisen äänen, jonka vaaleissa saa? Sillä jokainen ääni on ansaittava. Oikeastaan jäljelle ei jää kuin oma osaaminen ja oma minuus.

Jos on viime ajat seurannut politiikkaa, niin ei se kovin isoa uskoa suomalaiseen järjestelmään ole luonut. Lainsäädäntöhankkeiden hautaaminen valiokuntiin, politiikan teko vanhusten oikealla hädällä, kaiken mahdollisen lupaaminen maan ja taivaan välillä ilman käsitystä niiden rahoituksesta... Lista on pitkä, eikä tarvitse ihmetellä jos joku kokee epäuskoa järjestelmän edessä.

Mitä sitten voi tarjota tilalle? Rehellisyyden, niin ei tarvitse miettiä mitä on joskus tullut sanottua. Suoruuden, vaikka siitä eivät läheskään kaikki pidä. Tasapuolisuuden, meistä kaikki arvioidaan ja tuomitaan tekemistemme mukaan. Faktapohjaisuuden, paras ratkaisu voittakoon vaikkei se aina olekaan itse keksitty. Empatian, mikä tarkoittaa paitsi kykyä myös halua kuunnella toista. Ja näiden päälle halu tehdä töitä, mitä hankalien asioiden selvittäminen juurta jaksain aina tarkoittaa.

Olen 48-vuotias työelämäasiantuntija, uusperheen äiti ja ensimmäistä kertaa ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Kaipaan politiikkaan faktapohjaista päätöksentekoa, joka auttaa lisäämään koulutuksen ja työn arvostusta, pitämään yllä hyvinvointivaltiota ja huolehtimaan lapsista, nuorista ja vanhuksista. Lapset ansaitsevat turvatun lapsuuden.  Nuoria pitää auttaa löytämään paikkansa yhteiskunnassa. Meidän pitää innostaa yrittäjyyttä ja löytää kasvua tuovia innovaatioita. Sosiaaliturva tulee uudistaa niin että kaikkien kannattaa aina ottaa työ vastaan tai opiskella. Työpaikkojen lisääminen on paras keino kohottaa ihmisten itsetuntoa, ja samalla nostaa heidät täysivaltaisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Olemme pieni kansa ja tarvitsemme jokaisen panosta, myös muualta meille saapuvien. Minulla on valtavasti kokemusta ratkaisujen löytämisestä hankaliin, erilaisia näkemyksiä sisältäviin konflikteihin. Tämä ei onnistu, jos ei kuuntele sydäntään ja erilaisia näkemyksiä.

twitterissä RiinaLansi

sähköposti: riina.lansikallio (a) gmail.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikutat ihan varteenotettavalta ehdokkaalta, ei siinä mitään. Mikä tuosta esittelystä uupuu, niin puolueen valinta ja sen syyt. Veikkaan, että kyse on jostain hallituspuolueesta. En minäkään kehtaisi niitä mainita.

Käyttäjän RiinaLansi kuva
Riina Länsikallio

Tottakai kehtaa mainita, puolue on Keskusta. Lisäsin sen profiiliin.

Toimituksen poiminnat