RiinaLansi

Lasten hyvinvointi on ykkösasia!

Helsingissä kuntavaaliehdokkaita ja äänestäjiä puhuttavat eniten kaavoituskysymykset, pormestarin valinta, Kruunuvuorensillat, Malmin lentokentän rakentaminen, sekä tietenkin suurmoskeijasuunnitelmat. Itse toivoisin, että keskusteluun nousisi meidän kaikkien kannalta tärkein asia eli lastemme tulevaisuus.

Sote- ja maakuntauudistusten jälkeen – toivottavasti niistä saadaan aikaan poliittisesti ja aikaa kestävä ratkaisu – kaupungin tehtävien kärkipäähän nousee koulutus ja varhaiskasvatus. Lasten hyvinvointiin vaikuttavat kuntavaalien jälkeen tehtävät koteja, päiväkoteja ja kouluja koskevat käytännön ratkaisut. Näillä päätöksillä luodaan edellytyksiä jälkikasvumme laadukkaalle elämälle, ja siten koko hyvinvointimallillemme.

Lapsella on oikeus turvallisiin huoltajiin ja kotiin. Perheiden ongelmiin kuten päihteiden käyttöön ja väkivaltaan pitäisi reagoida vielä nykyistä tehokkaammin. Erityisesti opetus- ja kasvatuspalvelujen havaintoihin lapsen hyvinvoinnin muutoksesta tulee sosiaalitoimessa reagoida nopeasti.

Lapsen oikeus huolehtivaan ja turvalliseen kasvuympäristöön on jokaisessa tilanteessa ensisijaista. Lapsilla tulisi olla nopeutettu mahdollisuus mielenterveyspalveluihin ja tarvittavaan psykiatriseen hoitoon. Vanhemmuutta on tuettava niin, että perheille tarjotaan kevyitä mutta tehokkaita välineitä lasten kasvun tukemiseen.

Lapsella on oikeus myös turvalliseen päiväkoti- ja kouluympäristöön. Ryhmäkokojen täytyy pienentyä, jotta opettaja voi käyttää aikansa jokaisen lapsen kohtaamiseen ja opettamiseen. Home-ongelma on Suomen kouluissa hälyttävä. Nyt kun kaikki puolueet ovat nostaneet tämän asian esille, siihen toivon mukaan myös panostetaan. Pelkillä puheilla lapsemme eivät pääse nauttimaan puhtaasta ilmasta, jonka pitäisi olla perusoikeus.

Entäpä ne ryhmäkoot? Työrauhan ja oppimisen ilon takaamiseksi Opetusalan ammattijärjestö esittää että varhaiskasvatuksessa tulee  0-3 –vuotiaiden ryhmässä olla enintään neljä ja 3-5 vuotiaiden ryhmässä seitsemän lasta yhtä opettajaa kohden, esiopetuksessa 13 ja 1-2 luokalla enintään 18 oppilasta. Jos ryhmässä on erityistä tai tehostettua tukea tarvitsevia, ryhmän pitää olla vieläkin pienempi. Erityisopetuksessa pitää olla myös mahdollisuus perustaa tarpeen mukaisia, riittävän pieniä, jopa 4-5 oppilaan ryhmiä.

Kaikki lapset tulisi saada mukaan varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuksessa lapsi oppii suomen kielen. Varhaiskasvatus mahdollistaa myös naisten koulutuksen ja työllistymisen myös maahanmuuttajaperheissä. Helsingin alueiden välillä on huolestuttavia eroja varhaiskasvatuspalvelujen käytössä. Kaikki helsinkiläiset pitäisi saada mukaan ja samalle viivalle toisten kanssa.

Tulevissa kuntavaaleissa ratkaistaan lasten ja samalla meidän kaikkien tulevaisuus. Se mihin kaupungin eurot kohdennetaan on mitä suurin arvovalinta. Lasten hyvinvointi on taloudellinen panostus tulevaisuuteen, jossa jokainen euro tuo itsensä moninkertaisena takaisin. Käytä ääntäsi harkiten!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvinvoivat vanhemmat ovat lapselle ykkösasioita. Päiväkodit ja luokkakoot ovat rekvisiittaa.

Käyttäjän RiinaLansi kuva
Riina Länsikallio

Samaa mieltä siitä, että vanhemmat ovat lapselle maailman tärkeimpiä aikuisia! Päiväkodeissa ja kouluissa on turvallisia ja ammattitaitoisia aikuisia ja opettajia, joilla täytyy olla käytännössä mahdollisuus kohdata lapset. Tähän läsnä olevaan opettajaan voi myös sellainen lapsi kiinnittyä, jolla ei ole kotona kaikki hyvin. Laadukas varhaiskasvatus ja opetus ei siis missään nimessä ole rekvisiittaa, vaan olennaisen tärkeää lasten hyvinvoinnin kannalta ja syrjäytymisen ehkäisyssä.

Toimituksen poiminnat